De verjaardag van de keizer
De keizer gaf zondag een groot feest en had zeker 50 gasten uitgenodigd. De kok heeft een grote indruk gemaakt op alle gasten door als hoofdgerecht flamingo te presenteren. Er was meer dan genoeg eten voorzien en om de boel een beetje goed te laten verlopen waren er 80 slaven ingezet. Om de gasten te vermaken tijdens het eten waren er 4 dwergen en 2 acrobaten. We zijn er zeker van dat iedereen benieuwd is naar de andere recepten die de kok allemaal heeft klaargemaakt voor de gasten van de keizer. Wij geven daarom de menukaart en ook een demonstratie voor als je zelf eens Romeins wilt koken.
Aperitief: Dulcia domestica (Apicius)
-Neem dadels en ontpit ze, vul ze met walnoot of pijnboompitten of gemalen peper.
-Bestrooi ze van buiten met zout, bak ze in hete honing en dien op.
________________________________________________
Hoofdgerecht: Flamingo met saus. (Apicius)
Stroop de flamingo op, was, bind op, doe in een pan, voeg water toe, zout, dille en een beetje azijn. Halverwege de kooktijd bind je een bosje prei en koriander bij elkaar en laat je dat meekoken. Tegen het einde van de kooktijd doe je er defritum (siroop) bij om het te kleuren. Doe in de vijzel peper, koriander, duivelsdrek, munt, wijnruit. Wrijf fijn, giet er azijn bij, voeg dadels uit Carië (Turkije) toe, overgiet met kooknat. Doe het terug in dezelfde pan, bind met zetmeel,
giet de saus erover en dien op.
_____________________________________________________________________________
Dessert: Perziken in komijnsaus
Verwarm allereerst de oven voor. Neem de perziken vervolgens uit blik, want met verse perziken werkt dit recept minder goed, ze worden lang niet zo zacht. Maak de komijnsaus.
Benodigdheden voor de saus
1 tl peterselie - 1/2 tl lavas - 2 tl verse munt - 3 tl komijn - 1 el honing - 1 tl garum - 1 tl azijn
Bereidingswijze
Maal de droge kruiden in de vijzel en voeg daarna garum, azijn en honing toe. Als de saus wordt gebruikt bij wortel, gebruik dan minder peper. Bij de perziken is het juist lekker als deze pittig is. Munt mag sowieso de boventoon voeren en uiteraard ook de komijn. Andere ingrediënten die erbij kunnen zijn zijn bijvoorbeeld een beetje venkelzaad of korianderzaad. Rooster deze zaadjes kort voor het malen in de vijzel. Snijd de halve perziken in partjes en verdeel deze in een ovenschotel, giet hier de saus overheen en zet het geheel zo’n tien minuten in de oven. Het gerecht moet heet, maar niet echt gaar zijn. Strooi voor het opdienen nog wat extra peper eroverheen.
SMAKELIJK!
_____________________________
De keizer gaf zondag een groot feest en had zeker 50 gasten uitgenodigd. De kok heeft een grote indruk gemaakt op alle gasten door als hoofdgerecht flamingo te presenteren. Er was meer dan genoeg eten voorzien en om de boel een beetje goed te laten verlopen waren er 80 slaven ingezet. Om de gasten te vermaken tijdens het eten waren er 4 dwergen en 2 acrobaten. We zijn er zeker van dat iedereen benieuwd is naar de andere recepten die de kok allemaal heeft klaargemaakt voor de gasten van de keizer. Wij geven daarom de menukaart en ook een demonstratie voor als je zelf eens Romeins wilt koken.
Aperitief: Dulcia domestica (Apicius)
-Neem dadels en ontpit ze, vul ze met walnoot of pijnboompitten of gemalen peper.
-Bestrooi ze van buiten met zout, bak ze in hete honing en dien op.
________________________________________________
Hoofdgerecht: Flamingo met saus. (Apicius)
Stroop de flamingo op, was, bind op, doe in een pan, voeg water toe, zout, dille en een beetje azijn. Halverwege de kooktijd bind je een bosje prei en koriander bij elkaar en laat je dat meekoken. Tegen het einde van de kooktijd doe je er defritum (siroop) bij om het te kleuren. Doe in de vijzel peper, koriander, duivelsdrek, munt, wijnruit. Wrijf fijn, giet er azijn bij, voeg dadels uit Carië (Turkije) toe, overgiet met kooknat. Doe het terug in dezelfde pan, bind met zetmeel,
giet de saus erover en dien op.
_____________________________________________________________________________
Dessert: Perziken in komijnsaus
Verwarm allereerst de oven voor. Neem de perziken vervolgens uit blik, want met verse perziken werkt dit recept minder goed, ze worden lang niet zo zacht. Maak de komijnsaus.
Benodigdheden voor de saus
1 tl peterselie - 1/2 tl lavas - 2 tl verse munt - 3 tl komijn - 1 el honing - 1 tl garum - 1 tl azijn
Bereidingswijze
Maal de droge kruiden in de vijzel en voeg daarna garum, azijn en honing toe. Als de saus wordt gebruikt bij wortel, gebruik dan minder peper. Bij de perziken is het juist lekker als deze pittig is. Munt mag sowieso de boventoon voeren en uiteraard ook de komijn. Andere ingrediënten die erbij kunnen zijn zijn bijvoorbeeld een beetje venkelzaad of korianderzaad. Rooster deze zaadjes kort voor het malen in de vijzel. Snijd de halve perziken in partjes en verdeel deze in een ovenschotel, giet hier de saus overheen en zet het geheel zo’n tien minuten in de oven. Het gerecht moet heet, maar niet echt gaar zijn. Strooi voor het opdienen nog wat extra peper eroverheen.
SMAKELIJK!
_____________________________
Dulcia Domestica
Flamingo met saus
Perziken in komijnsaus
_______________________________________________________________________________
Mauranne De Neve - Marieke Bareman - Louka Buyle - Charlotte Van Buynder [2la]
______________________________________________________________________________
Mauranne De Neve - Marieke Bareman - Louka Buyle - Charlotte Van Buynder [2la]
______________________________________________________________________________
Menu workshop Romeins koken met 2 Latijn
GUSTATIO (aperitief met proevertjes)
* kruidensap en verse hapjes: warme dadels bereid met honing en gehakte nootjes , notenbroodsneetjes met zelf gemaakte kruidenmoes ( moretum) en een druifje, hardgekookte eitjes, olijven
PRIMAE MENSAE ( hoofdgerechten)
* salade met radijsjes, komkommer, verse kruiden en zelfbereide vinaigrette
* Numidische kip, lekker krokant met overheerlijke saus
* isicia ( gehaktballetjes)
SECUNDAE MENSAE (desserten)
* patina van verse peertjes
* gewonnen brood